Panel radiátor elforgatása másik falra

Telefonszám:06709073440
Ebben a 2018-as szezonban egyre több és több megkeresés érkezett, hogy a meglévő radiátort az ablak alól ki kéne venni, és átrakni egy másik falra. Ebben a cikkben ezt bemutatjuk, a nagy sietségben itt éppen nem felejtettünk el fényképet készíteni


Amit a képen lévő szerelésről tudni érdemes:

A radiátorok házgyári állapot szerint nem véletlenül kerültek az ablak alá, és az ok nem az volt, hogy mert ott van hely! A radiátor összességében nagyon jó helyen van az ablak alatt, mert a felfelé szálló meleg, szárítja az éppen párásodásra hajlamos nyílászárót! És az ablak felől érkező hideg keveredve a meleggel nyomódik befelé a szoba irányába!

Ezek ellenére még is akadnak olyan szituációk mikor a Tulajdonos ennek tudatában, még is azt mondja, hogy annak a radiátornak onnan mennie kell. És tisztában van azokkal a dolgokkal, amit pár sorral ezelőtt leírtam. Viszont egyáltalán nem törvényszerű, hogy az ablak alól kikerülő ablak párásodni fog, sőt, jártunk már olyan lakásban ahol a radiátor megfelelő képen volt a helyén, még is párásodott körbe az ablak, de mivel a felfelé áramló meleg szárított rajta, így legalább kilehetett látni! Ahhoz, hogy az ablakra lecsapódó pára, hőhíd létrejöjjön, azért elég sok mindennek össze kell, hogy jöjjön!

A képen egy 2 csöves fűtés látható, hisz két cső van függőlegesen, így ez ötleten a két csöves fűtésű rendszer elnevezést kapta.

Mind a két csövet elvágtuk, rávágtuk a menetet kézi menetvágóval, és COMAP szénacél rendszerrel, és VIEGA szénacél csővel újra lett építve! A csövekre érdemes figyelni, hogy melyik az előre és melyik a vissza térő vezetek, nehogy a fűtési szezon elindulása után a radiátor alulról melegedjen! Mert ez a fűtési teljesítmény romlásával fog járni!

A gerinc vezetéknél érdemes oda figyelni a megfelelő csőméret, megtartására! Vannak úgynevezett váltó méretek, mi, minek fele meg pl vascsőről átállva pl szénacélra. 1/2" vascső -> 15 szénacél, 3/4" vascső -> 18 szénacél, 1" vascső -> 22 szénacél.
Áramlástechnikailag így megfelelő is lenne, de látványra sokkal vékonyabb a szénacél cső!
Így nagyon könnyen mondja egy hozzá nem értő, hogy alul lett méretezve a rendszer, szakszerűtlenül lett megcsinálva stb. Ezért inkább mi úgy csináljuk meg a fűtés szerelést, hogy gerincvezeték esetében ugrunk egy csőméretet, hogy véletlenül se érje szó a ház elejét.

Viszont az ágvezetéket, mindegy mi volt előtte 15-ös szénacél csővel kötjük, mert bőven elég! Nem a cső jelent akadályt, hanem a radiátor szelep. Egy teljesen kinyitott radiátorszelep liter/percben talán a negyedét engedi át mint amit a 15-s cső biztosítani tudna, de lehet még kevesebb!

Radiátor választásnál figyeljünk oda, hogy ugyan olyan alapanyagú radiátor kerüljön vissza mint ami leszerelésre került! Ez nem jó hír azoknak akiknek alumínium radiátoruk van, mert az jelentősen drágább, viszont az öntöttvas és a vaslemez radiátor helyére, felkerülhet acéllemez lapradiátor, ami jóval olcsóbb!

A radiátorok cseréjét érdemes lakásfelújítások alkalmával elvégeztetni, mert jelentős kosszal tud járni, és nem tudunk azért felelősséget vállalni, hogy össze kenjük a falat! Ennek ellenére megpróbálunk a lehető legjobban odafigyelni és vigyázni a falak állapotára!


Elérhetőségek

Tel: 06204917949, 06709073440

Kérjen visszahívást!

Vissza a főoldalra