Vissza

Mire számítson aki panelt szeretne felújítani?

Előző téma - Következő téma

2014. október 24. - 21:50:04

Szerző: root

Mire számítson aki panelt szeretne felújítani?

Ami talán a legfontosabb, az egy kifogyhatatlan bankszámla, jó ezt csak a vicc kedvéért írtam, de a megfelelő anyagi háttér nem hátrány.

A felújításokat ép lelki állapotban úgy a legegyszerűbb átvészelni, ha a felújítandó lakásból a tulajdonos kiköltözik, hisz egy teljes tatarozás nem kis munka, ami rengeteg porral, zajjal és pakolással jár.

De még mielőtt valaki hevesen elkezdene pakolni, értesítsük a gondnokot - ha a gondnokkal nem vagyunk jóban akkor a közös képviselőt- a szándékunkról és kérdezzük, meg, hogy a lakásfelújítást, hogyan lehet összhangba hozni a társasház rendjével! A társasház rendjével azért jó tisztában lenni, mert a felújítás nem csak a saját nyugalmukat zavarhatja meg, de másokét is, és minden társasházban akad olyan ember, aki még a közös képviselőnél is jobban ismeri a házirendet.
Amint túlvagyunk a ,,formalitáson" kezdjünk el kivitelezőket keresni, de vigyázzunk az olyan gondnokokkal akinek a szeme felcsillan a felújítás hallatán és felajánlja a segítségét, hogy ő minden szakipari munkához ért és a szakmunkás bér feléért megcsinálja a munkákat!

A vállalkozókkal pontosan kell megbeszélni, hogy pontosan mik is az elképzelések mit hova szeretnénk stb. mert pontos árajánlatot csak az után lehet leadni. Továbbá fontos azt is leszögezni, hogy a bontás során keletkező bontási hulladékot ki/kik fogják elvinni. Amint megvannak az árajánlatok és ki vannak választva a vállalkozók és meg van beszélve a kezdés pontos ideje, akár el is lehet kezdeni a pakolást.

A Mi tapasztaltunk szerint egy lakásfelújítás során az első szakmunkásoknak a villanyszerelőknek kell, hogy legyenek! A biztosíték táblánál meg kell szüntetni a lakás teljes áramellátását és kell kérni egy aktív konnektort ami a kellő erősségű biztosítékkal van ellátva, hogy a bontógépek nagy áramfelvételét elbírja, még akkor is, ha több bontógép megy egyszerre! Az áramellátás megszüntetésére azért van szükség, hogy a dolgozó szakmunkásokat megvédjük, a bontás során lehet, hogy találkozunk olyan elektromos vezetékekkel aminek ott sem kéne, hogy legyen, egy ilyen elektromos vezeték elvésése akár életveszélyes áramütést is okozhat, de ez csak a legrosszabb eset, jobb esetben csak a munka áll le pl.: zárlat miatt, ilyenkor kell egy villanyszerelő aki kijavítja a hibát.

Ahogy túlvagyunk az áramtalanításon, a következő szakipari munka nálunk a vízszerelés szokott lenni. Amit személy szerint mi végzünk, elkezdjük kibontani a vizes helyiségeket, bezsákoljuk a keletkezett sittet és a megállapodás szerint vagy a lakásba hagyjuk vagy elvisszük. A bontás befejeztével elkezdjük a vezetékek kiépítését, amint kész vagyunk az alapszereléssel a vezetékek végeit ledugózzuk, hagyunk egy vízvételi lehetőséget és nyomás alá helyezzük a csöveket. Figyeljünk oda, mert vízszerelő és vízszerelő között is van különbség, nem feltétlenül a legolcsóbb kivitelező lesz a legjobb választás, nem egy olyan megrendelővel találkoztunk, akik a legolcsóbbat választották és végül meg is lett az eredménye! Nem tudták felszerelni a fali csaptelepet, nem a megfelelő magasságra tették a csapoló egységeket, ferdére sikerültek a csaptelepek, vagy esetleg mozognak, mert nem lett megfelelően kigipszelve a falikorong.

A vízszerelés befejeztével a fűtés szerelést szoktuk kezdeni, a közös képviselőt e miatt is fel kell keresni és meg kell kérdezni, hogy milyen csővel engedi a szerelést és milyen radiátorok kerülhetnek fel! Egyre több panel lakásban egyre szigorúbban nézik a fűtésszerelést, főleg, ha az épület átesett már egy fűtés korszerűsítésen, és a radiátorokon már fent vannak a hőmennyiség mérők. Mi a legtöbb esetben a préselős szénacél csővel szeretünk dolgozni, stabil, megbízható és nincs olyan hely ahol nem fogadnák el. A szénacél cső bármilyen rendszerbe beépíthető!

A fűtésszerelés befejeztével újra a villanyszerelőké a terület, ők elvégzik az új elektromos hálózat kialakítását, amint ők készen vannak jöhetnek az ablakok cseréi és az ajtóé. Fontos arra odafigyelni, hogy a festő ne jöjjön hamarabb mint ahogy a nyílászárók cserére nem kerülnek. A legjobb, ha a festő az utolsó a szakmunkások között érkezik.

A villanyszerelés befejeztével újra a vízszerelés következik beállítjuk a fürdőkádat, ha fürdőkád lesz, mi a megfelelő szigetelés elérése érdekében a kádat hozzá szoktuk ragasztani a betonfalhoz, amire aztán a burkoló rácsempéz, ezt úgy szoktuk hívni, hogy a burkoló ráengedi a csempét a kádra, a csempe és a kád között meg szaniter sziloplaszttal ki kell húzni körbe a kád.

Azt érdemes tudni, hogy a panelban a falak között nincs olyan, hogy vízszintes, derékszög, függőleges, a burkolónak vagy rengeteg munkát adunk amivel a költségeket csak növelni lehet, vagy beletörődünk, hogy a panel már csak ilyen és követjük a csempével a beton ,,vonalait". Tapasztaltunk már olyat, hogy a panel fürdőszobában az oldalfalak függőlegességében csupán röpke 4 cm eltérés volt, de a legdurvábbal a 13. kerületben találkoztunk egy 3 szobás panel lakás esetében, az aljzat  beton legmagasabb és a legalacsonyabb pontja között 8 cm eltérés volt, tudom, hogy ez hihetetlen, de mikor a panellakások a fénykorukat élték nem kimondottan a pontosság volt a fő cél, hanem, hogy minél hamarabb kész legyen, és szakipari munkásokból is híján voltak, mert a szakipari tanulok gépészkedtek az ilyen épületekben.

Vissza térve a témához, a burkoló befejezi a betonozást és a csempézést, jöhet a festő, itt a festő már vagy egy kész lepucolt betonfalat kap, vagy ha a tulajdonos önszorgalomból nem kapirgálta le a falat a festőnek kb akkor kell a falat kaparnia mikor mi a vízszerelést és a fűtésszerelést végezzük.
A festő után még jöhetnek az ilyen olyan asztalos munkák, de előfordul még, hogy újra találkozunk a festővel, mert olyan beköltözést/pakolást/bútor összerakást még nem láttam, ahol a fal nem sérült volna meg. Amint kész vannak az asztalosok is újra a vízszerelés kerül sorra, hisz a szerelvényezés még hátra van, WC csésze felszerelése, WC tartály felszerelés, mosdó felszerelés és bekötése, mosogató beszerelése és bekötése, mosogatógép és mosógép bekötése, radiátorok felrakása és légtelenítése, a radiátor szerelésnél igaz kimaradt de itt pótlom, hogy a fűtésszerelés befejeztével a radiátorokat leszoktuk szedni, hogy a festő könnyen hozzáférjen a radiátorok háta mögött lévő területekhez is.

Minden megrendelő figyelmét szeretném arra felhívni, hogyha már az építési munkálatok közben változtat a korábbi terveken azzal a kivitelező kerül lépés előnybe, HA abban a pillanatban nem kerül megbeszélésre, hogy az a változás pontosan mennyivel is fog többe kerülni esetleg kevesebbe, nem egy panaszt és sérelmet végig hallgattunk már a pályafutásunk sora alatt, hogy a kivitelező mennyivel kért többet az árajánlathoz képest és itt kiemelném a legfontosabb szót, hogy árajánlat! Mi természetesen magunktól szoktunk szólni a megrendelőnek, ha változtatás történik és látjuk előre, hogy az a munka többletköltséget fog jelenteni!
Amennyiben felkeltettem az érdeklődését, szívesen állunk a rendelkezésére lakásfelújítás lebonyolításában! Vagy ha csak vízszerelőre vagy csaj fűtésszerelőre van szüksége, hívjon minket bizalommal!

Mi nem kontárkodunk arra a szakipari munkára amire nincs meg a végzettségünk, arra tudunk biztosítani szakképzet vállalkozót

Dátum: 2014. október 24. - 21:50:04

Szerző: root