Vissza

Panel lakás felújításnál milyen lesz a WC csésze?

Előző téma - Következő téma

2024. március 17. - 16:26:30

Szerző: root

A cikkem címe talán egy kicsit félre vezető. Mert itt most nem arra gondolok, hogy talpon álló e, fali WC csésze, mély vagy lapos öblítésű.

Hanem, hogy mennyire lehet tisztán tartani!

Mint a legtöbb cikkemet ezt is a valóság ihlette meg.

Panel lakásban csináltunk vízvezeték felújítást/cserét, amikor felújítást csinálunk, mindent vissza bontunk strangig, legyen szó akár nyomóvezetékről, akár lefolyóról. A bontás közé tartozik, hogy a régi WC csészét is felszedjük, mert egy biztos, nem a nyers betonra szokták rakni, na jó, mondjuk úgy, hogy házgyári állapot szerint mindig van alatta valami. A legtöbb esetben linóleum, ha már csináltak felújítást, akkor jobb esetben járólap, de végülis teljesen mindegy mi van a csésze alatt, azt csak úgy lehet felbontani, ha nincs ott a WC csésze.

%-os esetet nem szeretnék mondani, hogy mennyi WC csészét sikerült felszednünk sérülés mentesen, maradjunk annyiban, hogy vagy sikerül vagy nem. Nézzünk meg, hogy eddig panel lakásokban milyen szerelésekkel találkoztunk aminek a vége az lett, hogy össze kellett törni a csészét.

- Le van cementezve/betonozva, van amikor vízüveges cementet használtak, az olyan kemény lesz mint a beton.

- Le van csavarozva, de úgy, hogy a csavar feje belesüllyed a porcelán lukába és még bele is van rohadva a tiplibe.

- Le van csavarozva, és még szilóplaszt "ágyba" van beleragasztva, ezzel csak az a baj, hogy a szilót fel kéne tudni vágni.

- Nem megfelelő szilóplaszt használata! A legjobb a szaniter, véleményem szerint abból is a legjobb a színtelen! De nagyon sokan olyan brutális erős ragasztót használnak, hogy pengekéssel/szikével pozícióban szinte esélytelen a felvágása.

- A WC csésze lefolyó csonkját építési ragasztóval beleragasztják a PVC tokba.

A fentiek közül teljesen mindegy melyik esettel találkozunk, jó eséllyel a WC csészét össze kell törni. Ilyenkor kell venni egy ideiglenes létező legolcsóbb csészét mert valaminek kell lennie! Ha nem szeretné, hogy a végleges akár 50-60.000 Ft-os csészéje koszos legyen vagy akár még drágább! Oké értelem szerűen léteznek olcsóbb csészék is, De ha a lentebbi képeket megnézi, hogy felújítás végére, hogy fog kinézni, senki nem fogja azt úgy eltakarítani mintha teljesen új lenne!


Az, hogy a WC csésze takarítása kinek a feladata lehetne vitatkozni, DE szerintem teljesen felesleges, mert mindenkinek meglesz a magyarázata, hogy miért nem neki, és akik ezt a kosz hozzák össze leginkább a kőművesek, burkolók, festők.
A vödröket ki kell mosni, ha tetszik, ha nem, és a képeken látható kosz nem egyik napról a másikra lesz olyan, hanem folyamatában az akár fél vagy akár 1 éves felújítás végére, mert igen, van, hogy egy panel lakás felújítása is eltarthat addig, de most ezeknek az okaiba ne menjünk bele.

100 szónak is egy a vége, míg a felújítás nem jut a szerelvényezési szakaszba addig a régi csésze legyen beszerelve vagy egy ideiglenes. És, ha már a festő sem jön vissza javítani stb. Utána szerelvényezésnél kerüljenek fel a végleges szaniterek!

Mindenkinek jobb, ha az új dolgokra nem kell vigyázni, takargatni, vagy éppen takarítani.

Volt olyan tulajdonosunk aki nem fogadta meg a tanácsunkat és a felújítás végén ott sírt szerelvényezésnél, hogy neki most kell egy új csészét vennie, de, hogy ez milyen drága volt...

Amikor mi teszünk egy javaslatot, nem azért szoktuk mert azt szeretnénk, hogy többet fizessen, hanem mert tudjuk mivel fog jobban járni.

Dátum: 2024. március 17. - 16:26:30

Szerző: root