Vissza

Régi házgyári radiátorszelep javítása

Előző téma - Következő téma

2024. március 17. - 16:26:30

Szerző: root

Mielőtt belekezdenék, szeretném leszögezni, hogy ez a fajta javítás nem biztos, hogy minden esetben megoldja a problémát!

Szóval meglepően sok helyen van még panel lakásokban az épülettel együtt odakerülő radiátorszelep, ezek a legtöbb esetben 30 évnél öregebb alkatrészek, mondhatni, hogy a tervezet életciklusát jócskán túlszárnyalta.

Milyen hibák lehetnek ezeknél a régi radiátorszelepeknél?

A leggyakoribb, hogy nem szabályozható vagy nyitott vagy zárt állapotban beragadt a szelep és úgy maradt, sajnos ez a fajta állapot nem javítható!!! De ha próbálkozunk a javítással, ráadásul úgy, hogy nyomás alatt van a fűtési rendszer, benne van a pakliban, hogy letörik a radiátor szelep tengelye és össze hozunk egy jó kis csőrepedést, és egy ilyen probléma esetén garanciát és felelősséget NEM tudunk vállalni! Ebben az esetben a megoldás a radiátorszelep cseréje!

Átlagos hiba és talán a legrosszabb, hogy a radiátorszelep nem szabályozható és a fogantyú alól csöpög a víz. Amennyiben nem anyagában van elrepedve a test, korábban másik szerelő nem feszegette/hajlította el a tengelyt, és/vagy nincs szétmarva az egész tengely, és a kontra anya is "egészséges, akkor a csöpögést egész jó eséllyel megtudjuk javítani, csöpögni nem fog, de szabályozni továbbra sem lehet majd, DE legalább nem téli szezonban kell kifizetni a fűtés leengedését, mert az már távfűtés esetén brutális költséget jelent! Szóval a csöpögést megoldjuk, de a nyári időszakban a radiátorszelep cseréje erősen javasolt!

A kevésbé gyakori meghibásodás, ami a cikket is ihlette, hogy a radiátorszelep szabályozható nyitható/zárható DE csöpög a fogantyú alól a víz! Ezt jó eséllyel megtudjuk javítani, csöpögni nem fog, de szoktuk javasolni, hogy a lehető legkevesebbet tekergessék! Erre azért van "szükség" mert az új tengely tömítés, egy 30 évnél öregebb réz tengelyre kerül felhelyezésre! Ami közel sem olyan mikor kijött a gyárból és szépen fel volt esztergálva, és még a légy is hanyat vágta magát rajta olyan sima volt a felület. Szóval a tengely ha megnéznénk nagyítóval/mikroszkóppal inkább hasonlítana egy reszelő felületére. És ez ahogy csúszkál az új tömítésen, záros határidőn belül újra tönkre fog menni! Ebben az esetben, ha szűkös az anyagi keret, 1-2 évig még kevés használat mellett el lehet tolni a szelep cseréjét, de akármennyire is nem szeretnénk a szelep megérett a cserére!

Van még egy olyan állapot is amibe belefutottunk, hogy a radiátorszelep fogantyúja már csupa vízkő, és a fogantyút tartó csavar vas és nagyon szépen bele tud rohadni a házba! Ebben az esetben a fogantyút fűrészlappal le kell vágni, ha szeretnék a csöpögést megszüntetni, és új fogantyú már NEM fog vissza kerülni!

És akkor most nézzük a képeket, a javítási lépéseket:

Dátum: 2024. március 17. - 16:26:30

Szerző: root