Partnerek cikkei > Netkazán

Bojler: a melegvíz lelke

(1/1)

Admin:
Bojler: a melegvíz lelke

Az lenne az ideális, ha a bojlereket soha nem kellene karban tartani, hanem mindig tökéletes, forró vizet adnának, akár évtizedeken keresztül. Ez lehetetlen, viszont tudsz rá figyelni, és ha ezt a cikket elolvasod, garantáljuk, hogy sok olyat megtudsz, amire nem is gondoltál.

Bojler: de miért pont így hívják?   

Te tudod, mi a gőzpöfögészeti tovalöködönc, a fiahordó górugány, vagy a csurrancsepp? Kész szerencse, hogy a nagy nyelvújítók nem találtak ki valami hasonló kacifántos nevet a bojlernek (mondjuk lehetett volna vízfelforrósító falra-akasztó), hanem fogták magukat, és az angol boiling (azaz forr) szóból először (ha jól tudjuk) boiler, majd a könnyebb olvashatóság, leírhatóság kedvéért bojler-nek az elektromos árammal működőt pedig villanybojlernek nevezték el. Ennek sok köze nincs a használatához, hacsak nem az, hogy jól használod, ha nem állandóan forró vizet készítesz vele. Elmondjuk, miért.  (Ja, és azért, hogy ne furdaljon a kíváncsiság a gőzpöfögészeti izé a vonat, a fiahordó górugány a kenguruzseb, a csurrancsepp pedig az extra csurran cseppen jövedelem :)

Így használd! (Te hány fokos vízben fürdesz?)

Sokan úgy használják a bojlert, hogy naponta többször felforraltatják a benne tárolt vizet, amit aztán (például fürdésnél) visszahűtenek 38-42 fokra, merthogy annál melegebb víz már-már kellemetlen. Ez pazarlás. Egy ember egy nap átlag 30-40 liter meleg vizet használ fel. Ez elég arra, hogy többször kezet moss, és megfürödj (ha zuhanyzol kevesebb is elég).
Képzeld el, hogy van egy 120 literes bojlered. Ez bőven elég egy 3-4 tagú család melegvízéhez: de akkor mi értelme van hatalmas energiapazarlással állandóan felmelegíteni 70 fokra a vizet? 70 fokos vízben fogsz fürdeni, vagy hajat mosni, netán 70 fokos vízzel mosol fogat? Persze hogy nem: ha a bojlered fedezi a napi melegvíz mennyiségedet, nem szükséges 45 foknál melegebbre „kérni” a vizet, különben duplán pazarolsz, felmelegíted (sok-sok extra forintért), aztán keversz hozzá hideget (még azért is fizetsz, hogy lehűtöd), és el sem használod....

Amikor csökken a hatásfok: így tartsd karban

Szerencsére a legtöbb (jó minőségű) bojlert úgy készítik, hogy 2-3 évente elég „karban tartani” őket, azaz érdemes őket vízkőteleníteni, és az aktív anódot kicserélni (ha elhasználódott). Ezt – hacsak nincs műszaki affinitásod, és emelett értened kell kicsit az eletronikához, meg persze legyen szerszámod – érdemes szakemberre bízni, hiszen ha a hatékonyság drasztikusan csökken, mert sok a vízkő, vagy az anód elhasználódott, akkor pénzt pazarolsz. (Ha úgy gondolod, meg tudod csinálni, mindig kikapcsolt állapotban nyúlj hozzá: egyébként találsz róla a neten számtalan leírást, és rengeteg youtube videót is arról, hogyan kell, de vigyázz a jótállásra).

Érdemes lecserélni?

Egy egyszerű matematikai számítással könnyedén ki tudod számolni mikor érdemes lecserélned a bojleredet (egyébként mindig, akár ebben a pillanatban is, mert meg fog térülni): nézd meg mennyit fogyaszt a mostani, és nézd meg mennyit az új, és innen már könnyedén ki tudod számolni mennyi idő alatt térül meg a befektetésed, ha lecseréled.
A Netkazánnál többféle bojler közül választhatsz: kattints, és nézd meg őket: http://netkazan.hu/termekek/bojler-vizmelegito/250, A választásban szívesen segítenek (munkaidőben) szakértő kollégáik a 06 42 596-240-es számon.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

Teljes verzió megtekintése